Za prirodu, za ljude, za zakon u Novom Sadu

Za prirodu, za ljude, za zakon u Novom Sadu

Platforma Zeleni talas pruža podršku inicijativi Dunavac Šodroš  u Novom Sadu. Ova inicijativa vodi veliku borbu protiv izgradnje novog mosta na vodnom zemljištu koje je vekovima čuvalo Novi Sad od polava. Da bi se ovo izvelo, planirani su radovi u koritu međunarodne reke Dunav, što će suziti plovni put za oko 600 metara.  Izgradnju je osporila i Bernska konvencija do septembra, koja je utvrdila da je inicijativa Dunavac Šodroš iskoristila sve pravne mogućnosti na nacionalnom nivou. Bez obzira na ovo, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je početak gradnje, pogazivši tako sve domađe zakone i međunarodne konvencije i deklaracije čiji je Srbija potpisnik i plaća učešće u njima stotinama hiljada evra.

Izgradnja je već započela početkom gradnje nove zgrade Lidla na mestu koje je Prostornim planom Novog Sada zacrtan park i zelena površina koja je sada uništena. U sklopu ove izgradnje podiže se i jedan od nosećih stubova mosta koji će se pružati celom dužinom zaštićenog područja i svojim betonskim stubovima potpuno zaustaviti prrirodan protok vode. Investitor se već zna. U pitanju je kineska kompanija CHINA ROAD AND BRIDGE CORPORATION LTD koja je posao dobila bez tendera i na crnoj je listi Svetske banke, jer izvodi radove bez prateće dokumentacije. Ova kompanija je već kažnjena zbog uništenja korita reke Tare sa 200 000 evra. Istu stvar je kompanija uradila i sa koritom reke Morave.

Konkretan problem novog mosta je uništenje zaštićenog područja Kameničke ade, Šodroša i Dunavca, plućnog krila grada, a bez usvojenog Prostornog plana (Tu se nalazi i preko 250 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta).

Daniela Stojković, video s protesta u Novom Sadu

Video sa protesta u Novom Sadu

Potresni su snimci građana koji su vidno potreseni opasnošću koja se nadvila nad ovom oazom.

FB grupa Dunavac ( Šodroš) je pokrenuta 26. marta 2020. godine sa ciljem zaštite i očuvanja poslednje oaze prirode u Novom Sadu.
Dunavac je izliv Dunava koji se iz Dunava uliva kod Novosadske plaže Šodroš i proteže do Kamenjara (Veternika) na ukupno 195091 m2. Najveća vrednost naše prirodne oaze jeste činjenica da je u pitanju plavna površina (uz Kameničku adu) koja je izuzetno vredan ekosistem od ogromnog značaja za prirodnu odbranu od poplava i predstavlja značajno stanište ptica, divljih životinja kao i prirodno mrestilište riba

Posebna vrednost Šodroša je blizina grada, a još uvek prirodna sredina našim sugrađanima pruža autentično okruženje za odmor i rekreaciju. Generacije Novosađana ljubitelja prirode su na Šodrošu pronalazile neophodan beg iz grada u prirodu, a veliki broj ribolovaca, kajakaša i drugih sportista na Dunavcu je imao na raspolaganju prirodne vode.
Ovoj grupi je u cilju da okupi pojedince i organizacije kojima je naša prirodna oaza draga i u srcu.
Da se ne bismo zaustavili samo na FB druženju i razmeni lepih sećanja, želimo da podstaknemo naše sugrađane i na akcije kao što su:
– Čišćenje Šodroša
– Negovanje i zaštitu flore i faune
– Organizovanje javnih manifestacija i tribina
i u svetlu poslednjih dešavanja
– Odbranu Šodroša
Krajnji cilj je osnivanje udruženja ljubitelja prirode i ribolovaca Šodroša, kojim ćemo pokušati da i na institucionalni način sačuvamo prirodnu tekovinu naših predaka.
Sve dobronamerne sugestije, predlozi, saveti i mišljenja su dobrodošli!
Brojevi telefona za prijavljivanje lovokradica i nezakonite seče šuma:
Šumska uprava Begeč:
021/299-866-5
Šumar :
063/104-77-65
Vode Vojvodine :
021/488-15-75
Ribočuvari:
066/864-21-23
064/306-75-63

 

 

Tokom protesta “Da most, ali na drugom mestu”, mnogobrojni građani iskazali svoje nezadovoljstvo.

Sa protesta u Novom Sadu “Da most, ali na drugom mestu

Click here to change this text

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !