Саопштење Зеленог таласа поводом разарања водног земљишта Новог Сада

Зелени талас, као платформа која окупља организације и појединце ради заштите животне средине, осуђује насиље које је полиција спровела над мирним грађанима. У протесту против отимања водног земљишта Новог Сада које град вековима штити од поплава и станиште је бројним заштићеним и строго заштићеним врстама учествовали су ГРАЂАНИ који се позивају на поштовање закона. Захтевамо од надлежних, да одмах повуку полицију са јавног земљишта и да ХИТНО зауставе даље радње на предметном подручју до одлуке Бернске конвенције.

Апелујемо на амбасадоре подунавских земаља и управо оних земаља које су присутне у јавности са племенитим идејама о родној равноправности, да на исти начин заузму став према заштити основних права свих људи, која немају везе ни са полом ни са родом, и која се односе на правну државу и здраву животну средину.

Са 161 гласом за и осам уздржаних, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 28. јула 2022. године значајну резолуцију којом се признаје право на чисту, здраву и одрживу животну средину као људско право и позива на веће глобалне напоре како би се осигурало поштовање тог принципа.

„Резолуција ће помоћи у смањењу еколошких неправди, умањити недостатке у заштити и оснажити људе, посебно оне који су у рањивим ситуацијама, укључујући заштитнике људских права у области животне средине, децу, омладину, жене и староседеоце“, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !