Револуција Трага Биљке

Верујемо да је отпор даљом уништавању тла, воде и ваздуха лак. Рекли бисмо да нас држе гвоздени ланци који нас онемогућавају да спашавамо природу, али то су само ланци наших жеља. Човек који је одвојен од природе, не може да се задовољи. Ничега му није довољно… Ни хране, ни одеће, обуће, излазака, па опет ништа од тога му не помаже да нађе радост и мир. Званични подаци за Америку су да је свако друго дете болесно… Врло вероватно је да ни код нас статистика није много боља.

А решење је врло једноставно. Престаните да дајете свој новац најпрљавијим индустријама света. Свима нама је потребно веома мало. Није питање колико газираног пића није штетно по човека, већ шта се догађа са природом да би та чаша доспела на наш сто… Постоје људи који су освестили ову везу. Биљана Бановић и Горан Пива Пивашевић оснивачи су регионалне платформе Траг Биљке.  Револуција Трага Биљке се састоји у томе да помогну људима да постану независни од индустрија.

Представљање Биљане Бановић и Трага Биљке на конференцији заштитара природе балканског региона “Зелени талас 2021”.

УВОД У МОТИВАЦИОНО БАШТОВАНСТВО – Биљана Бановић

Буђење свести о сопственој моћи је императив, јер ми имамо моћ да мењамо систем, свако из сопственог живота, мењајући властите навике. Производња властите хране је најрадикалнији чин отпора који може и хоће да промени ефекат индустрија на наш живот. Траг Биљке – баштенска заједница је Прва регионална онлајн баштенска заједница која у себи повезује две јаке мреже активиста. Регионална мрежа је изашла из оквира самог региона и подразумева спој 10 земаља, 60 имања, 300 баштована. Локалну мрежу чине Био баштинари који су у трећој сезони едукације на едукативној платформи Траг Биљке.

 

Интервју у Сенси

Аутори пројекта су Биљана Бановић и Горан Пивашевић, а циљ пројекта је постављање урбаних баштована широм региона на једну виртуелну плочу и креирање баштенске заједнице која се предстваља као медијска целина и фунционише као јединствена заједница повезујући људе различитих професија, знања и искустава, а такође и њихове градове, културе и идентитете. У времену у коме је онлајн систем активности потпуно доминантан, они су одлучили да искористе његову предност у зближавању људи путем заједничке едукације кроз један програм. Створена је јединствена вируелна платформа која спаја искуства, љубав и ставове о природи људи широм региона с циљем њихове едукације на путу ка креирању независног домаћинства.

Сви учесници на мрежи имају обуку из области мотивационог баштованства чији смо зачетници, на различитим онлајн платформама као што је вибер програм, зоом предавања, колективан и индивидуалан рад са ментором, док се њихове активности и напредовање из ове областу представља на једној медијској платформи, јутјуб каналу Траг Биљке где се као аутори придружују Сања и Јан Ракић.

Мотивационо баштованство користи баштованску платформу за рад с људима на ослобађању од страхова који и јесу основ наше зависности од индустрија (страх од смрти, старости, глади) и подразумева неколико аспеката рада с људима:

1) практичну оствареност: учење о ресурсима, моделима за брзи узгој, динамично комбиновање биљака,
2) уметност вољења: неговање захвалности изнад свега у себи у контакту с биљкама,
3) фокус на садашњи тренутак: неговањем биљака с којима се први пут срећемо,
4) емисија једне јасне еколошке и биолошке идеје односа са тлом.

Њихова порука је: Свет је мали ако се повежемо на прави начин. Ми смо у томе успели!

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !