Prvi festival Muzeja odbrane reka Stare planine

Prvi festival Muzeja odbrane reka Stare planine

U Temskoj, na Staroj planini otvorili smo umetnički, naučni i dokumentaciono-informativni centar Muzej odbrane reka Stare planine povodom pola veka zaštita reka ovog kraja (Sve za reke – reke ni za šta!).

Povodom prve godine rada muzeja, organizovali smo brojne umetničke i naučne programe. Tokom festivala, u prostorijama Muzeja, umetnica Ivana Kostić je održala svoju samostalnu izložbu. Održan je i književni čas posvećen Slobodanu Džuniću (Prof. dr Danijela Kostadinović i Kaja Pančić) sa idejom da to bude inicijativa za pokretanje Književnih dana Slobodana Džunića. Tokom festivala Muzej organizovane su svakodnevne turističke i edukativne ture tokom kojih su otkriveni skroviti bisere Stare planine. Istoričar Dejan Ćirić održao je predavanje „Kraj dugog srednjovekovlja na središnjem Balkanu“.

Tokom festivala, održavaju se brojne umetničke i naučne radionice. Zainteresovani mogu da prisustvuju radionicama za snimanje filmova ili kadriranja, upoznavanju sa insektima i gmizavcima sa biolozima Naučno-istraživačkog kampa Temska. U saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda održan je i  Međunarodni festival dokumentarnog i studentskog filma od 22. do 25. jula pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS.

Tokom festivala, posetio nas je izuzetno veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, naučnici, studenti, volonteri, turisti, uključujući i značajna glumačka i režiserska imena.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !