Muzej odbrane reka Stare planine

Početna » Projects » Muzej odbrane reka Stare planine
Muzej odbrane reka Stare planine
Muzej odbrane reka Stare planine
Muzej odbrane reka Stare planine

Nije dovoljno poznato da borba za reke Stare planine traje 59 godina. Tu herojsku odbranu mnogi su pokušali da prisvoje. Glasovi autentičnih branitelja prirode, nestali su pred naletom onih koji su tom borbom želeli da se okoriste. Kako je ova borba simbol borbe kakve skoro da nema u celom regionu, želeli smo da na tom temelju postavimo instituciju koja će se baviti odbranom prirode kroz sinergiju građana, naučnika, umetnika i humanista. Muzej odbrane reka Stare planine svedoči o ovoj borbi i o autentičnim junacima: Dušanu Mitiću, Nebojši Iliću Ćami, monahinjama manastira Svetog Đorđa, akademiku Radivoju Mančiću, blagopočivšem proti Rajku Glišoviću i brojnim drugim koji su svoje živote posvetili ovoj odbrani.

Muzej odbrane reka Stare planine, otvoren je u Temskoj 2020. godine u okviru projekta udruženja Licej. Godine 2021. održan je i prvi festival muzeja.

O projektu Muzej odbrane reka Stare planine više možete saznati ovde:

Povodom 50 godina borbe za reke i prirodu u Temskoj kraj Pirota je otvoren Dokumentaciono-informativni centar i Muzej odbrane reka Stare planine. Muzej je smešten u galeriji Mesne zajednice Temska, a autorka projekta i stalne postavke je Dragana Božinović.

O pola veka borbe za reke i zaštitu prirode sada svedoči upravo ovaj Muzej odbrane reka Stare planine.

„Meni je izuzetna čast da sam bila u prilici da svojim znanjem i talentom pokažem ono što su ovi veterani u borbi, Dušan Mitić , Nebojša Ilić i drugi uradili i da danas možemo da zaštitimo ono što su oni očuvali. Da nije bilo njih i njihove borbe, ne bi imali danas šta da zaštitimo. Ovaj Muzej je nastao zbog toga, ali i kao potreba da se naučni radovi, arhiva, dokumenti, fotografije i novinski članci, nađu u ovom Dokumentaciono-informativnom centru koji će biti javno dostupni na sajtu www.savezzazastituprirodesrbije.rs “, kaže autorka izložbe Dragana Božinović.

Veterani borbe za prirodu kažu da se ona isplatila i da je otvaranje Muzeja upravo u Temskoj nije slučajno.

„Mi smo jedinstven primer, možda i u svetu da smo toliko godina potrošili i da su brojne generacije uložile trud, znanje i vreme da najpre Visočicu koju nismo uspeli da sačuvamo, ali smo sačuvali Toplodolsku reku koja i dalje teče“, kaže aktivista i predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić.

Aktivista za zaštitu prirode Dušan Mitić dodaje da se borba isplatila.

„Kad me danas pitaju, aludirajući na dugotrajnost i mnogo potrošenog vremena i energije, šta ja imam od toga, kažem im da imam to što reka i dalje teče“, ističe Mitić.

Reke nastavljaju da teku, ali se nastavlja i borba za njih i prirodu.

„Borba onih za zaštitu prirode i onih koji žele da zarade novac na račun uništavanja prirode će biti večna. Ona nikada neće prestati. Na generacijama posle nas je da nastave tu borbu i da umeju da brane životnu sredinu“, kazao je Dušan Mitić.

Nebojša Ilić dodaje da su spremni svakog časa da reaguju ukoliko ima potrebe da se i dalje čuvaju reke i zaštita prirode.Povodom otvaranja Muzeja prikazan je i dokumentarni film “Reke žedne slobode“. Nagrada za životno delo “Plava povelja Stare planine“ dodeljena je profesoru Miroslavu Demaji.

Aktivisti iz Temske Dušan Mitić i Nebojša Ilić odrekli su se priznanja Zelena plaketa za doprinos u zaštiti prirode u korist meštana sela, svih boraca za reke i prirodu i sveštenstva manastira Sveti Đordje u Temskoj.

Dušan Mitić i Nebojša Ilić Ćama veteran u odbrani reka Stare planine

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !