Platforma „Zeleni talas“

dsds

Platformu za regionalnu saradnju „Zeleni talas“ pokrenuli smo radi jačanja solidarnosti i uticaja lokalnih inicijativa na zaštitu prirode. Verujemo da je transparentna platforma za saradnju neophodna i da takva platforma omogućava veći nivo solidarnosti i udruživanje snaga, kao i prevazilaženje problema mešanja interesnih grupa u rad autentičnih inicijativa. U radu Zelenog talasa učestvuju organizacije i pojedinci svih profila i svi koji su spremni da odvoje 1 sat nedeljno radi realizacije aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu prirode.

Imajući detaljan i praktičan uvid u neophodnost podrške lokalnim aktivistima koje se bore za zaštitu prirode na svim žarištima regiona, Licej je pokrenuo inicijativu regionalnog povezivanja i, uz podršku TACSO 3 organizacije, organizovao Konferenciju zaštitara prirode balkanskog regiona „Zeleni talas 2021“, koja je održana 23. i 24. septembra 2021. godine. Tokom konferencije održana su brojna popularno-naučna i stručna predavanja, javno slušanje, radionice i debate.

Pogledajte zbornik sa konferencije (Pdf)

Verujemo da ceo region ima slične probleme i da te probleme ne možemo rešavati parcijalno. U prvoj fazi kroz Konferenciju zaštitara prirode balkanskog regiona “Zeleni talas”, usvojili smo dva polazna dokumenta: Deklaraciju o regionalnoj saradnji zaštitara prirode i Etički kodeks (Dokumenta su nastala zajedničkim radom i potpisana od strane 63 organizacije iz celog regiona) koje možete pročitati i potpisati ovde:

Snimak Konferencije i govornike, možete da vidite na našem Youtube kanalu: YouTube GreenWave21 

Objavljen je trojezični Zbornik sažetaka sa Konferencije koji možete pročitati ovde:

Pored deklarativne podrške potpisivanjem dokumenata, pozivamo sve one koji veruju da samo kroz transparentan i nezavisan rad možemo zaustaviti potpunu devastaciju dragocenih resursa prirode, bez kojih opstanak budućih generacija izgleda mračno, da podrže inicijativu volonterskim radom. Samo sat vremena nedeljno, radom na konkretnim aktivnostima (akcije na terenu, edukacija građanstva, pravne procedure, mapiranje geonasleđa regiona, prikupljanje podataka i dr.) možemo učiniti mnogo. Pridružite se. Vaše prisustvo je ono što čini razliku.

Sajt www.greenwave21.org predstavlje kontinuitet projekta koji se odvija u fazama i na njemu ćete naći podatke o aktivnostima koje sprovodimo na platformi.

Ne oklevajte, javite se!

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !