Програм удружења Лицеј у Библиотеци града Београда

Програм удружења Лицеј у Библиотеци града Београда

Лицеј и Библиотека града Београда вас позивају на

ПРЕДСТАВЉАЊЕ

научног рада “Огледни модел инклузивне, интегративне, тематске и мултидисциплинарне наставе као пример добре праксе” и инклузивног програма “Заједно за боље друштво”.

Среда 15. март у 15 часова

Библиотека града Београда (Римска дворана)

Кнеза Михаила 56, Београд 

Као председник Лицеја, могу да кажем да је Лицеј, поред других тема, много дао у области образовања. Догађај у Библиотеци града Београда је мало славље поводом онога што смо чинили до сада. Част ми је и задовољство да могу да вас позовем да присуствујете. Римска дворана је одувек био наш омиљени простор, а Библиотека града Београда домаћин какав се пожелети може захваљујући свим сјајним стручњацима и ентузијастима који у њој раде. Библиотека и Педагошко друштво Србије својевремено су кандидовали Лицеј за Награду града Београда. Инсистирала сам да буде кандидовано удружење, а не ја лично, ради начина на који би се трошио новчани износ награде. Авај, Секретаријат за културу, у то време нас је са закашњењем обавестио да је могуће кандидовати само појединца и, верујем, да смо неправедно остали без тог признања. Ипак, више од било ког признања значи осећање да смо радили и урадили највише што смо могли и умели. Од Преводилачког портала на Филолошком факултету, преко мултимедијалних радионица, па све до интегративне наставе.
Овога пута нећу набрајати издања која смо објавили, подршку уметницима или успехе у тражењу владавине права у области екологије. Позивам наше сараднике да својим присуством увеличају догађај, а посебно групу која је учествовала у објављивању “13 и по прича”.
Драгана Божиновић

Скоро двадесет година удружење Лицеј се бави образовањем и културом. Током свог рада удружење је објавило велики број књига, укључујући и капитална издања. Од самог почетка, Лицеј ради на интегративним моделима наставе како у основном и средњем, тако и у високом образовању. „Преводилачки портал“ који се одвијао на Филолошком факултету у Београду било је једно од првих виртуелних места у свету, не само за одржавање наставе и вежби, већ и за комуникацију студената и професора за страним издавачким кућама, располагање алатима као што су различити речници, превођење српске књижевности на стране језике и њено представљање у иностранству, итд.

Ипак, визија удружења није била само да осавремењује наставу у високом образовању. Упоран рад у школама кроз пројекте „Мултимедијалне радионице за писање детективских романа“, “Мултимедијалне радионице за прављење књига” и др., укључио је више хиљада ученика основних и средњих школа у интегративан модел наставе на часовима српског језика. Најзаинтересованији ученици  долазили су на радионице једном недељно у просторије Библиотеке града Београда, где су учествовали у процесу стварања књиге. Писале су се приче, цртале илустрације, вршила лектура, прелом, а потом и испитивање тржишта, прикупљање понуда за штампу, организација промоције, пласирање књиге и све оно што прати свако издање.

Сваки ученик  био је добродошао да са својим знањима и талентима да свој допринос. Књига „13 и по прича“ проистекла из овог програма,  објављена је у суиздању са ЈП „Службени гласник“.

Велико искуство преточено је у методологију рада у настави, а 2019. године је кроз експериментални програм у средњој школи за ученике са сметњама спроведена огледна настава са темом екологије. Кроз истраживање су добијени подаци који су представљени у научном раду “Огледни модел инклузивне, интегративне, тематске и мултидисциплинарне наставе као пример добре праксе” у зборнку радова са V међународне конференције у Сарајеву „Мултидисциплинарни приступ у едукацији и рехабилитацији“.

Током промоције биће представљен и пилот програм Еразмуса Дискавери ЕУ и план да током 21. дана одржимо интезиван програм интегративног модела наставе путујући по Европи.

 

Инклузивна настава, у Републици Србији, уведена је нагло, без довољно знања, средстава и без уважавања позитивних дотадашњих искустава у раду са ученицима са сметњама. Наставници у редовном систему нису могли да замене дефектологе у раду, а подршка педагошких асистената је изостала. Инклузија, уместо да поправи сутуацију за ученике са сметњама, неретко је доводила до њихове изолације у редовном систему, губитак могућности социјализације, индивидуалног третмана, оспособљавања за животне вештине и друго.

Креирајући огледни програм у Средњој занатској школи, пошли смо од хипотезе да је могуће увести инклузивни и интегративни модел наставе који ће пружити ниво васпитно-образовних исхода који одговара различитим способностима ученика и обезбеђује даљи развој (напредак) кроз наставни процес. Организована је огледна тематска настава и кроз истраживачке методе експеримента, анализом постигнутих резултата и анкетом хипотеза је потврђена.

Део наставника и стручних сарадника у Средњој занатској школи за ученике са сметњама у развоју и учењу, усагласио је став о томе које компетенције би ученици требалода стекну током тематске наставе из области екологије и направио је договор о заједничким активностима. Инклузивна, интегративна и тематска настава из области екологије изведена је током прве две недеље маја 2018/2019. године са 11 одељења. Широком анкетом која је обухватила све наставнике и пратиоце који су учествовали у огледу, квантитативном и квалитативном анализом података, успостављањем иницијалног теста, завршног теста и теста контролне групе добили смо прецизне податке чијом смо анализом могли да потврдимо да су горенаведени видови наставе изузетно подигли ниво постигнућа код свих ученика, хармонизовали су однос између ученика неједнаких способности, а рад у школи са сметњама учинили ефикаснијим и прилагођенијим сваком ученику. Доказали смо да је овакав вид наставе не само од користи у школама за ученике са сметњама, већ и од велике помоћи у редовном систему.

У репрезентативној групи ученика школе који су радили контролни упитник на крају тематске наставе, 80% ученика постигло је задовољавајући резултат, а 20% постигли су делимично задовољавајући резултат за разлику од иницијалног теста на коме 100% ученика није постигло задовољавајуће или делимично задовољавајуће резултате. Огледна настава из области екологије показала значајном за унапреđивање знања код 100% ученика репрезентативног узорка. Највиши ниво задовољства оваквом врстом наставе показује 90% наставника, а 10% показује високи ниво. Нема незадовољства огледном наставом код испитаног узорка.

Верујемо да би охрабривање школа за увођење огледног блока мултидисциплинарне, интегративне, тематске наставе значајно унапредило знање код ученика и ојачало капацитете наставника за иницијативу у примени нових наставних методика.

Појединачни успеси ученика са сметњама да се развију до својих пуних потенцијала говоре о томе колико су њихове могућности веће од онога што им друштво пружа. На фотографији је бивши ученик Средње занатске школе, Немања Митић, који је на Музичкој академији завршио два одсека.

Сви заинтересовани за подршку око интегративних модела у настави, могу нам се обратити за сарадњу.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !