Prof. dr Petar Đukić, tribina “Javni interes u raljama politike”

Izvor: https://luftika.rs/zeleni-talas-tribina…

U cilju obaveštavanja javnosti o činjenicama poluvekovne borbe za staroplaninske reke i o otimanju plavnog zemljišta Novog Sada, na poziv organizacija Društvо mladih istraživača „Branislav Bukurov“ i „Sa Srbijom na TI“, održana je projekcija filma „Reke žedne slobode“ i tribina „Javni interes u raljama politike“ na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za biologiju u sredu 30.3.2022. godine od 19 i 30 časova.

Učesnici: Prof. dr Slobodan Marković, dopisni član SANU, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Prof. dr Petar Đukić, Tehnološko-metalruški fakultet u Beogradu

Dušan Mitić, dipl. inž. i Nebojša Ilić Ćama, Muzej odbrane reka Stare planine

Daniela Stojković, udruženje „Sveti Dunav“, inicijativa Dunavac Šodroš

Dragana Božinović, udruženje „Licej“, platforma „Zeleni talas“, Muzej odbrane reka Stare planine

Predstavnici organizatora DMI „Branislav Bukurov“, „Sa Srbijom na TI“ i platforme „Zeleni talas“.

Moderator: Jelena Stanković, Sa Srbijom na TI

Dokumentacija koja se tiče nezakonitosti gradnje novog mosta u Novom Sadu može se pregledati na veb-sajtu platforme Zeleni talas na www.greenwave21.org.

Neophodno je planiranje održivog razvoja, ali uz funkcionalne institucije

Profesor Petar Đukić istakao je da je moguće planirati razvoj koji če u nekoj meri popraviti devastiranu prirodnu sredinu.

– Mi koji se bavimo održivim razvojem pokušavamo da nađemo tu kopču, koja će ostaviti međugeneracijsku pravdu, da živimo bolje, a da ne uništimo budućnost narednim generacijama. Stanje životne sredine treba da popravljamo koliko je moguće, ili da ga održavamo prihvatljivim za nas i za budućnost čitave planete. I na kraju da imamo ekonomski, ekološki i socijalni interes i što je najvažnije – institucije.

Poseban naglasak Đukić je stavio upravo na pitanje postojanja funkcionalnih institucija.

– Ako ne funkcionišu institucije, sve je uzalud. Kad u društvu funkcionišu ustanovljena pravila igre, logika nečega što je dobro za društvo, to garantuje normalan život. Dok nemate odgovarajuću Vladu, policiju, pravosuđe, podelu vlasti, ni institute koji istražuju životnu sredinu, nikad nećete imati projekat na Staroj planini koji ima sluha da očuva prirodu – poručio je Đukić.

U kontekstu narušavanja prirode i životne sredine Đukić je spomenuo i problem nelegalne gradnje na Kopaoniku i Avali, koje je nazvao primerima loše prakse koji ne smeju da se dešavaju u zaštićenim područjima.

– Na 1.985 metara, na Suvom rudištu, nalazi se građevina za koju je odgovarajuće ministarstvo donelo odluku o uklanjanju 2018. godine. Međutim, kada je pokašano njeno uklanjanje, pojavili su se aktivisti vladajuće stranke i nisu dozvolili da se postupak sprovede. Policija navodno nije mogla sa njima da se izbori. Ako nemate nezavisnu policiju, sudstvo i državu – onda ništa nećete uraditi – ističe Đukić.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !