Народни музеј „Зајечар“ поводом самосталне изложбе „Са Душом“ Иване И. Костић

Народни музеј „Зајечар“ поводом самосталне изложбе „Са Душом“ Иване И. Костић

Поводом самосталне изложбе Иване И. Костић, имали смо част и задовољство да будемо гости Народног музеја „Зајечар“. Студиозност с којом је припремљена изложба од стране Нине Погарчић, кустоса музеја, као и однос директора Вујадина Милошевића према догађају, светао је пример какав би приступ институције културе требало да имају према младим уметницима. Жеља нам је да на нашим страницама истакнемо оне за које мислимо да би требало да буду узор за однос према култури, историји и традицији.

„Као што се из биографије и ове поставке може закључити, Ивана је свестрана уметница која своју креативност изражава у различитим ликовним медијима. Поред употребе живих боја, пастосних наноса и карактеристичних потеза, уметница у својим сликама показује склоност ка структуралном приступу, јасно стављајући до знања да дело није замишљено да буде реалистички приказ“, навела је Нина Погарчић.

 

Нина Погарчић, кустос музеја, приуштила нам је стручно вођење кроз поставку музеја. Импресивна поставка која се односи на атрефакте са локалитета, оставља посетиоце задивљенима. Ванредни мозаици са сакралним мотивима, масивни делови палате, као и скулптуре које приказују Јупитера, Хектора, као и самог Галерија, доминирају простором. Посебну пажњу привлачи глава Медузе израђена у црном камену. Магура, брдо које се налази у близини палате, изузетно је занимљиво због начина на који су сахрањени Галерије и његова мајка Ромулијана. Сам чин је обављан тако што би се на великој украшеној ломачи с богатим даровима, уз одређени седмодневни церемонијал, спаљивале воштане лутке покојника. Тело је пак било похрањивано у посебно за то саграђене гробнице – маузолеје. Светски значај овог места потцртава податак да је то последња апотеоза у Римском царству, а да је Галерије у ствари најмлађи римски бог јер је долазак хришћанства угасио обичај којим су императори тетрархије стицали статус бесмртности.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !