Kampanja za Dunavac Šodroš

FB grupa Dunavac ( Šodroš) je pokrenuta 26. marta 2020. godine sa ciljem zaštite i očuvanja poslednje oaze prirode u Novom Sadu.
Dunavac je izliv Dunava koji se iz Dunava uliva kod Novosadske plaže Šodroš i proteže do Kamenjara (Veternika) na ukupno 195091 m2. I danas predstavlja značajno stanište ptica, divljih životinja kao i prirodno mrestilište riba. Posebna vrednost Šodroša je blizina grada, a još uvek prirodna sredina našim sugrađanima pruža autentično okruženje za odmor i rekreaciju. Generacije Novosađana ljubitelja prirode su na Šodrošu pronalazile neophodan beg iz grada u prirodu, a veliki broj ribolovaca, kajakaša i drugih sportista na Dunavcu je imao na raspolaganju prirodne vode.
Ipak, ono što je najveća vrednost naše prirodne oaze jeste činjenica da je u pitanju plavna površina (uz Kameničku adu) koja je izuzetno vredan ekosistem od ogromnog značaja za prirodnu odbranu od poplava.
Ovoj grupi je u cilju da okupi pojedince i organizacije kojima je naša prirodna oaza draga i u srcu.
Da se ne bismo zaustavili samo na FB druženju i razmeni lepih sećanja, želimo da podstaknemo naše sugrađane i na akcije kao što su:
– Čišćenje Šodroša
– Negovanje i zaštitu flore i faune
– Organizovanje javnih manifestacija i tribina
i u svetlu poslednjih dešavanja
– Odbranu Šodroša
Krajnji cilj je osnivanje udruženja ljubitelja prirode i ribolovaca Šodroša, kojim ćemo pokušati da i na institucionalni način sačuvamo prirodnu tekovinu naših predaka.
Sve dobronamerne sugestije, predlozi, saveti i mišljenja su dobrodošli!
Brojevi telefona za prijavljivanje lovokradica i nezakonite seče šuma:
Šumska uprava Begeč:
021/299-866-5
Šumar :
063/104-77-65
Vode Vojvodine :
021/488-15-75
Ribočuvari:
066/864-21-23
064/306-75-63

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !