Ивана И. Костић – уметник природе

Част нам је и задовољство да можемо да представимо  Ивану И. Костић као уметника који је неизмерно допринео активностима Музеја одбране река Старе планине и Зеленом таласу у залагањима за заштиту природе и бољитку друштва у начелу. Због њених племенитих залагања додељена јој је Зелена плакета Старе планине за значајан допринос у заштити природе.

Ивана И. Костић, мастер дизајнер. Аутор више креативно-едукативних радионица за децу. Носилац Зелене повеље Старе планине за значајан допринос у области заштите природе.  Десет пута излагала самостално, и тридесетдва пута колективно. У статусу самосталног уметника од 2020,  живи у Београду и бави се ентеријером и графичким дизајном, консултацијама у области дизајна, сликарством, скулптуром, фотографијом и од 2022. дигиталним маркетингом.

Биографију Иване И. костић прочитајте ОВДЕ

 

Боје душе

Лепота је у оку посматрача, а сваки призор пред нама свој коначни облик добија личном интерпретацијом. Свет идеја који стоји иза сваког појавног облика, непресушно је врело из којег се уметници напајају и којег непрекидно интерпретирају. Свет идеја најближи је уметницима и они му непосредно приступају, бележећи сусрет тренутка и вечности. На пејзажима Иване И. Костић на којима су овековечени призори Старе планине, налазе се мотиви планина на хоризонту, обронака који блистају на летњем сунцу, река које слободно теку хиљадама година, богатство шума које испуњавају око… То су призори су који у исто време узбуђују, али и опијају и доносе спокој. Ова дихотомија природе видљива је на платнима сликарке.

Цео текст прочитајте ОВДЕ

Фотографије

СУТРА ПОЧИЊЕ ДАНАС

Уметничко стваралаштво је лични чин тако да оно има универзалну космополитску вредност и њено бивствовање није врезано за одређену средину већ сама по себи припада космополитским начелима. Полазиште сваког уметничког напора своје полазиште има пре свега у месту, времену животу и најпозитивнија традиција везана за прошлост, садашњост и будућност. Праве уметничке вредности одређују идентитет и легимититет одакле настају, а временом може постати незаобилазна вредност читавог човечанства. Стремећи ка највишим цивилизацијским циљевима, моји циљеви уметности јесу пре свега да кроз хуманост свог погледа на свет створим перспективу за остваривање нових уметничких експеримената који ће живот човека чинити племенитим.

Данас сам у фази истраживачких подухвата у области уметности и друштва у целини а за то упориште тражим у неомеђеним просторима човековог бивствовања почев од Алтамире па до данашњих дана. Са уверењем да сутра почиње данас. Моја уметничка и креативна радозналост се изражава кроз основну делатност дизајна, скулптуре, слике, и фотографију.
За ову прилику сам направила преко 4 000 фотографија на десетина локација
У овом тренутку желела сам да се представим фотографијом и то пре свега заласцима сунца што се међу стручњацима сматра једном од најсуптилнијих и најделикатнијих уметничких изазова у фотографији.

 

Заласци сунца, светло и боја су одувек били недоречени а и велика инспирација највећих сликара импресионизма као што је то била палата Клода Монеа. Поред тих врста фотографија бавим се и мултимедијалном фотографијом и портретима.Чини ми се да је у овом тренутку предамном велики задатак који би требало да задовољи моју креативну и интелектуалну радозналост као провокацију на у овом тренутку дехуманизовану стварност и будућност која човека удаљује од природе и самога себе.

Ивана И. Костић

Слике

Иванин стваралачки дух изразио се у различитим видовима визуелног изражавања, од примерне професионалне орјентације дизајна до примењене уметности.Ивана је основне и мастер студије дизајна ентеријера и намештаја завршила на  Факултету примењених уметности у Београду. Оригиналност у сваком од израза донела јој је бројна интересовања и позиве за учешћа и деловање у свери уметности и дизајна. Добитница је Зелене повеље Старе планине за значајан допринос у области заштите природе. Ивана је креатор визуелног идентитета кроз тотал дизајна Музеја одбране река Старе планине, на Старој планини. Својом маштом Ивана визуелно ствара особен свет уметности и дизајна који на особен начин оплемењују и употпуљују животни простор у коме уносећи лепоту и хармонију заједно са функционалншћу и удобношћу, пријатношћу, зрачи животом. Тема коју обрађује и која је инспирише и мотивише и интересује у сваком од изражаја је вода, вода као стваралац.Иванин стваралачки дух изражава се у различитим видовима визуелног старалаштва.

Ивана је мастер студије дизајна ентеријера и намештаја завршила на факултету Примењених уметности у Београду. Оригиналност у сваком од израза донела јој је бројна интересовања и позиве за учешће и делање у сфери уметности и дизајна који на особен начин оплемењују и употпуњују животни простор.

У већини случаја обрађујући уметничке теме полази од своје окупације водом као јединим присутним ствараоцем.

 

Прилог са отварања самосталне ижложбе Иване И. Костић “Са Душом” у Зајечару, погледајте ОВДЕ.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !