Допринос друштва Лицеј у области образовања

Током 17 година формалног постојања, Лицеј, као удружење које окупља стручњаке из области науке, образовања и културе, остварио је неколико великих пројеката осавремењавања методике на високообразовним установама и у основним и средњим школама. Допринос друштва Лицеј у области образовања се огледа у осавремењавању наставе, истраживачком раду и дигиталним технологијама.

Представљање у Библиотеци града Београда

Скоро двадесет година удружење Лицеј се бави образовањем и културом. Током свог рада удружење је објавило велики број књига, укључујући и капитална издања. Од самог почетка, Лицеј ради на интегративним моделима наставе како у основном и средњем, тако и у високом образовању. Поводом 17 година рада, у Библиотеци града Београда 15. марта,  одржано је представљање досадашњег рада у области образовања, као и научног рада “Огледни модел инклузивне, интегративне, тематске и мултидисциплинарне наставе као пример добре праксе” Драгане Божиновић.

Својим учешћем догађај су увеличали директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, главни и одговорни уредник Службеног гласника Петар Арбутина, професор емеритус Душан Иванић, Љубица Бељански Ристић – Центар за драму у едукацији и уметности ЦЕДЕУМ, психолог Милена Јеротијевић – Мрежа за подршку инклузивном образовању, проф. др Марина Шестић – декан Дефектолошког факултета, просветни саветник Миодраг Савовић, новинар Олга Николић, научни саветник у пензији др Мирослав Демајо, биолог и преводилац Милан Ђурић, Даниела Стојковић Јовановић – Свет и Дунав, чланови Педагошког и Друштва васпитача, чланови Тима за интегративну наставу Милена Шакић и Софија Дамњановић, социјални радник Богољуб Радовановић и друга заинтересована публика.

Видео материјале са представљања можете погледати ОВДЕ.

Преводилачки портал на Филолошком факултету

Допринос друштва Лицеј у области образовања је започео Преводилачким порталом на Филолошком факултету у Београду на Групи на скандинавистику коју је, у то време, водио професор Љубиша Рајић (Београд, 4. април 1947 — Београд, 4. јун 2012). Реализован је од 2008. до 2011. године. Био је јединствено виртуелно место за подршку редовној настави. Осим делова вежби, на порталу су се налазили речници, приступ скандинавским медијима и издавачима. Покренута је иницијатива за превођење српских класика на скандинавске језике.

Захваљујући овом програму, Лицеј је у сарадњу са Шведском амбасадом, организовао велики регионални скуп у Француском културном центру на који су били позвани издавачи, преводиоци и студенти. Након тога Лицеј је присуствовао и Сајму књига у Гетеборгу. Те године Лицеј је интезивно учествовао у припремама за наступ Шведске као почасног госта на Београдском сајму књига.

Мултимедијалне радионице за прављење књига

Ипак, визија удружења није била само да осавремењује наставу у високом образовању. Упоран рад у школама кроз пројекте „Мултимедијалне радионице за писање детективских романа“, “Мултимедијалне радионице за прављење књига” и др., укључио је више хиљада ученика основних и средњих школа у интегративан модел наставе на часовима српског језика. Најзаинтересованији ученици  долазили су на радионице једном недељно у просторије Библиотеке града Београда, где су учествовали у процесу стварања књиге. Писале су се приче, цртале илустрације, вршила лектура, прелом, а потом и испитивање тржишта, прикупљање понуда за штампу, организација промоције, пласирање књиге и све оно што прати свако издање.

Сваки ученик  био је добродошао да са својим знањима и талентима да свој допринос. Књига „13 и по прича“ проистекла из овог програма,  објављена је у суиздању са ЈП „Службени гласник“.

Допринос образовању кроз огледну интегративну наставу у средњој специјалној школи

Поводом интегративне наставе, Лицеј је у сарадњи с Библиотеком града Београда организовао представљање научног рада “Огледни модел тематске, инклузивне мултидисциплинарне и интегративне наставе као пример добре праксе”.

Више видео снимака о различитим програмима можете пронаћи на Јутјуб каналу.

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !