Daniela Stojković “Javni interes u raljama politike” – video

Daniela Stojković (NVO “Sveti i Dunav”, inicijativa “Dunavac Šodroš”, platforma Zeleni talas) govori o problemima sa kojima se suočavaju građani Novog Sada na tribini “Javni interes u raljama politike”.

U cilju obaveštavanja javnosti o činjenicama poluvekovne borbe za staroplaninske reke i o otimanju plavnog zemljišta Novog Sada, na poziv organizacija Društvо mladih istraživača „Branislav Bukurov“ i „Sa Srbijom na TI“, održana je projekcija filma „Reke žedne slobode“ i tribina „Javni interes u raljama politike“ na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za biologiju u sredu 30.3.2022. godine od 19 i 30 časova.

Učesnici: Prof. dr Slobodan Marković, dopisni član SANU, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu

Prof. dr Petar Đukić, Tehnološko-metalruški fakultet u Beogradu

Dušan Mitić, dipl. inž. i Nebojša Ilić Ćama, Muzej odbrane reka Stare planine

Daniela Stojković, udruženje „Sveti Dunav“, inicijativa Dunavac Šodroš Dragana Božinović, udruženje „Licej“, platforma „Zeleni talas“, Muzej odbrane reka Stare planine

Predstavnici organizatora DMI „Branislav Bukurov“, „Sa Srbijom na TI“ i platforme „Zeleni talas“.

Moderator: Jelena Stanković, Sa Srbijom na TI

Dokumentacija koja se tiče nezakonitosti gradnje novog mosta u Novom Sadu može se pregledati na veb-sajtu platforme Zeleni talas na www.greenwave21.org.

Ovde pronađite tekst Daniele Stojković o problemima izgradnje novog mosta u Novom Sadu. Javni interes u raljama politike.

Kako bismo informisali javnost, sprovodili smo niz akcija od sazivanja zborova građana, štampanja info letaka, bezbrojnih aktivnosti na terenu kao što su edukacije dece i mladih, zatim čišćenje vodnog zemljišta, te udruživanje sa sličnim inicijativama i organizacijama.

Kao i u slučaju odbrane Stare planine, nad mukotrpnom borbom i radom neretko su zjapile raznorazne aktivističko stranačke ralje koje su prisvajale naše rezultate, ali smo se do danas odlučno i uporno branili i odbranili od takvog scenarija.

Važno je napomenuti da smo još u februaru mesecu 2021. godine, uz pomoć strukovnih organizacija kao što je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i drugih, podneli zvaničnu Inicijativu za zaštitu Kameničke ade, Dunavca i Šodroša nadležnom Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

NJihov odgovor je stigao nekoliko meseci kasnije, sraman i nedostojan institucije koju bi trebalo da predstavlja, a koji glasi da PZZP (skraćenica za Zavod) nema u srednjoročnom planu do 2030. godine sredstava da izvrši valorizaciju predmetnog vodnog zemljišta.

„Trebalo da pokušamo da nađemo načina da pomognemo znatno širem opsegu žrtava: celokupnom životu na Zemlji. Ova katastrofa dogodila se u trenutku kada bi sve velike sile, zapravo svi mi, trebalo da sarađujemo u stavljanju pod kontrolu velike pošasti uništavanja životne sredine, što već uzima strahovit danak, a biće mnogo gore ukoliko se hitno ne preduzmu krupniji koraci.“ (Noam Čomski, Izvor: Trutaut)

Sa protesta u Novom Sadu “Da most, ali na drugom mestu

Ostavi mišljenje

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena.

Doniraj kroz poručivanje nekog od artikala iz prodavnice !